Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zhodnocení životního stylu osob pracujících ve směnném provozu
PECHOVÁ, Vladimíra
Téma bakalářské práce zní "Zhodnocení životního stylu osob pracujících ve směnném provozu". Cílem této práce je zhodnocení životního stylu resp. jeho rizik u pracující populace pracující ve směnném provozu vzhledem k jejich pohlaví a věku. Práce se skládá z výzkumné a teoretické části. Ve výzkumné části se zaměřujeme na oblast racionálního stravování, kuřáckých návyků, spotřeby alkoholu, fyzických aktivit a informovanosti o zdravém životním stylu. K výzkumnému šetření byla využita kvantitativní metoda formou dotazníku. Cílovou skupinu tvořily osoby pracující v dělnických profesích ve směnném provozu. Výzkumný soubor byl tvořen 98 respondenty. Záměrem bylo nejen porovnání sledovaných rizik mezi muži a ženami, ale také porovnání těchto rizik mezi věkovými skupinami do 40 let a nad 40 let. Teoretická část řeší zdravotní péči v České republice, pracovněpreventivní péči, role sester v pracovněpreventivní péči a jednotlivé složky životního stylu. V práci jsme stanovili 3 hypotézy. Hypotéza 1 "Osoby pracující v dělnických profesích ve směnném provozu znají zásady zdravého životního stylu", se nepotvrdila. Hypotéza 2 "Zásady zdravého životního stylu tj. nekouření, racionální stravování a fyzická aktivita budou častěji dodržovat ženy než muži", se potvrdila. Hypotéza 3 "Životní styl respektive jeho rizika se budou lišit v porovnávaných skupinách (do 40 let a nad 40 let)", byla také potvrzena. Respondenti projevili viditelnou neznalost hodnot krevního tlaku a celkového krevního cholesterolu, stravovací návyky ve většině bodů neodpovídaly potravinové pyramidě, ve výzkumném vzorku bylo také vysoké procento kuřáků a pasivních kuřáků, prokázána byla také pravidelná riziková konzumace alkoholu a nedostatek pohybových aktivit, v některých sledovaných skupinách byl prokázán vysoký podíl respondentů s BMI nad 25. Výsledky této práce proto mohou být použity jako vodítko pro jednání lékařů a sester pracovněpreventivní péče se zaměstnavateli, určující konkrétní cíle zásahů v oblasti životního stylu. Práce může být také využita sestrami při edukaci pracujících.
Hodnocení rizik životního stylu středoškolské mládeže programem Nutrifia
SCHÖNBAUEROVÁ, Andrea
Kvalita životního stylu každého člověka má vliv na jeho zdraví a zdraví celé společnosti. Je známo, že většina návyků, které máme v dospělosti, má původ v našem dětství. Proto je dětství a dospívání vhodná doba pro výchovu ke zdraví a k zdravému životnímu stylu. Velké množství lidí stižených civilizačními chorobami svědčí o nízké kvalitě životního stylu obyvatel. Životní styl mladých lidí zahrnuje nedostatek pohybu, zneužívání návykových látek, nevhodné stravování ale i různé adrenalinové aktivity. Je třeba motivovat mladé lidi ke změně a tím snížit počet klientů s civilizačními chorobami. Bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení životního stylu středoškolských studentů. Cílem práce bylo zjištění úrovně životního stylu středoškolské mládeže v oblasti stravování, spotřeby alkoholu, kouření a pohybových aktivit. Byly stanoveny hypotézy: H1 Hodnota BMI u studentů středních škol odpovídá nadváze. H2 Studenti středních škol provádějí sportovní aktivity 1 ? 2x týdně. H3 U studentů gymnázia se vyskytuje více kuřáků než u studentů odborných středních škol. H4 V jídelníčku středoškolských studentů je ovoce a zelenina zastoupena přiměřeně ( tj. více jak 4 porce za den). H5 Jídelníček středoškolských studentů odpovídá výživové pyramidě. Výzkumný soubor tvořilo 97 respondentů ze středních škol, konkrétně studenti 4. ročníků Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v  Českých Budějovicích studijních oborů zdravotnický asistent, laboratorní asistent a asistent zubního technika. Dále studenti 4. ročníků Gymnázia v Prachaticích. Výzkumné šetření bylo provedeno kvantitativně metodou dotazníku. Výsledky výzkumného šetření mohou být použity k prezentaci v rámci přednášek o zdravém životním stylu určených široké veřejnosti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.